Beza w kuchni: Zaskocz swoich gości kreatywnymi wariacjami
Zbliżają się urodziny ukochanego członka rodziny? A może ważna rocznica dla Ciebie i bliskiej Ci osoby? Nieważne, jaka to okazja – do świętowania najlepiej nadaje się coś pysznego i słodkiego! Ciekawą propozycją może być na przykład blat bezowy z owocami – wyjątkowy i ponadczasowy deser. Zrób go sam, lub kup gotową bezę u nas. Goście z pewnością będą zachwyceni!
Pomysły na wyjątkowe desery z bezą
Każdy zna klasyczne przysmaki, takie jak Pavlovy czy bezy z owocami. Istnieje cała paleta pomysłów i propozycji podania tych niebanalnych słodkości, które zaskakują nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także swoją estetyką. Chcesz zaimponować swoim gościom nieoczywistymi i kreatywnymi wariacjami deserów z bezowym blatem? Sprawdź nasze propozycje, wybierz swoją ulubioną i zrób sam tą niezwykłą, słodką i wyjątkową niespodziankę!
Bezowa fontanna lodowa
Oto prosty przepis na wyjątkową bezową fontannę lodową, która z pewnością zachwyci wszystkich smakiem i wyglądem.
Przygotuj:
- blat bezowy (zrób go sam z jajek i cukru, lub kup gotowy),
- gałki ulubionych lodów,
- owoce (truskawki, jagody, maliny, kiwi – według własnych upodobań),
- polewę owocowa (np. z truskawek, malin) lub z gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Umieść blat z bezy na płaskim talerzu lub tacy.
- Nałóż na niego kilka gałek ulubionych lodów – świetnie sprawdzi się tu smak śmietankowy, który przełamie nieco słodki smak bezy i owoców.
- Pokrój owoce na kawałki lub plastry i rozłóż je równomiernie na lodach.
- Przygotuj polewę, mieszając owoce z odrobiną cukru i gotując na małym ogniu, a następnie blendując. Jeśli wybierasz gorzką czekoladę, rozpuść ją w kąpieli wodnej, a następnie polej deser.
- Opcjonalnie ozdób fontannę dodatkowymi owocami, listkami mięty lub kawałkami gorzkiej czekolady. Podawaj od razu, aby uniknąć rozpuszczenia lodów i rozmoknięcia bezowego blatu.
Bezowy sorbet czekoladowy
Oto kolejny prosty przepis, do którego możesz wykorzystać bezy, które nie upiekły się tak pięknie, jakbyś chciał – każdemu się zdarza! Zrób sam wyjątkowy, bezowy sorbet czekoladowy, wykorzystujący nieudane wypieki, które zamiast trafić do kosza, zyskają nowe życie w pysznym deserze.
Składniki:
- nieudane bezy (ok. 150-200 g),
- 2 szklanki lodów czekoladowych (domowej roboty lub ze sklepu),
- 50 g gorzkiej czekolady (opcjonalnie, do rozpuszczenia i dekoracji).
Sposób przygotowania:
- Pokrusz bezy na mniejsze kawałki. Nie martw się, jeśli są nierówne czy nieregularne.
- Jeśli masz dostęp do lodów domowej roboty, świetnie! Jeśli nie, możesz użyć gotowych lodów czekoladowych ze sklepu.
- W misce połącz pokruszone bezy z lodami. Delikatnie wymieszaj składniki, starając się równomiernie rozprowadzić kawałki bezy w masie lodowej.
- Możesz dodać do deseru gorzką czekoladę – rozpuść ją w kąpieli wodnej i wlej do masy lodowej. Wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
- Przełóż masę do naczynia do zamrażarki. Schładzaj przez co najmniej 6 godzin lub najlepiej przez całą noc.
Wyjątkowe desery z bezą w Twojej kuchni
Pomysłów na wyjątkowe desery z blatem z bezy jest mnóstwo, a ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Zaintryguj swoich gości, eksperymentuj z smakami i kształtami, tworząc niezapomniane doznania dla podniebienia – powodzenia!